Europa en de Levant

 

Tot 1844, het jaar waarin Alexine’s vader overleed, ging het gezin Tinne geregeld op vakantie naar populaire bestemmingen binnen Europa zoals Zwitserland, Noord-Italië en Frankrijk. Na de dood van Philippe ontwikkelden Alexine en haar moeder het reizen steeds meer tot een avontuurlijke liefhebberij. Van 1847 tot 1848 verbleven zij een jaar in Pau, bij de Franse Pyreneeën. Hier reed Alexine naar hartenlust paard. Ook genoot ze met haar moeder van kuurbaden en konden zij kennis maken met fotopioniers die hier werkzaam waren.

 

In de tijd dat Alexine en haar moeder in Pau zaten, vestigde zich daar ook John Stewart. Deze zal de sociaal actieve Tinnes niet zijn ontgaan: net als Stewart was moeder Henriette Tinne betrokken lid van de Anglicaanse kerk en waren zij van gelijke aristocratische komaf. Stewart was een fotopionier, zwager van de eveneens pionierende fotograaf Sir John Herschell, die op zijn beurt samenwerkte met niemand minder dan de uitvinder van de fotografie William Henry Fox Talbot.
 

 

John Stewart zou enige jaren later de eerste fotopublicatie van het Zuid-Franse gebergte Souvenirs de Pyrenees (1853) uitbrengen. Alexine heeft vast bij het fotograferen kunnen meekijken en kunnen genieten van Stewart’s enthousiaste verhalen over de fotografie.

 

Najaar 1855, Alexine was toen twintig, stapten Alexine Tinne en haar moeder Henriette voor het eerst op de boot naar Alexandrië in Egypte om een Voyage au Levant te maken. Dit was een uitgebreide versie van de Grand Tour: een reis die de vormende opvoeding van jonge mensen moest completeren en langs de monumenten van de Europese geschiedenis voerde. Waar de Grand Tour in Italië ophield, voerde de Voyage au Levant traditioneel langs de Pyramides en andere monumenten langs de Nijl in Egypte en door het toenmalige Palestina dat bekend stond als het heilige land.

 

Eerste reis buiten Europa

RESOURCE

Eerste reis buiten Europa

Shepheard´s Hotel Caïro

RESOURCE

Shepheard´s Hotel Caïro

Ontmoeting Francis Frith

RESOURCE

Ontmoeting Francis Frith

Maxime Du Camp

RESOURCE

Maxime Du Camp

Tekeningen op reis

RESOURCE

Tekeningen op reis

De drie fotoboeken van Frith kunt u zelf doorbladeren in de Digital Collections:  
Sinai & Arabia PetraJerusalem & PalestineEgypt & Athens