‘Niemand is dichter bij de waarheid gebleven dan ik. Mijn leven en werk zijn één.’

 

Al het werk van Jan Wolkers is autobiografisch. In zijn romans, verhalen, gedichten, schilderijen en beeldhouwwerken wilde hij tot zelfinzicht komen. Het leven vastleggen voor het verloren ging. De dood bezweren. En de waarheid zijn wil opleggen.

 

Het archief van Jan Wolkers (1925-2007) bevindt zich sinds 2019 in de Universitaire Bibliotheken Leiden. Het bevat typoscripten, brieven, tekeningen, documentatie en efemeer materiaal. Uit dit rijke archief stelde Onno Blom als gastcurator deze tentoonstelling samen. Onno Blom is kenner van het werk van Wolkers en schreef diens biografie, Het litteken van de dood (2017). 

 

 

 

 

 

Een bijzonder onderdeel van deze tentoonstelling is een aantal audiofragmenten waarin Onno Blom kort spreekt over de thema's waarin het materiaal is ingedeeld. Hierop is ook Jan Wolkers zelf te horen, terwijl hij met zijn karakteristieke stem teksten voordraagt. U vindt de files op elke pagina onder de teksten.

 

De pagina Archief ten slotte bevat een bijzondere video, waarin Karina Wolkers, Arnon Grunberg, Onno Blom en conservator Mart van Duijn praten over het archief en over een bijzondere ontmoeting tussen Wolkers en Grunberg die plaats vond in 1994.

 

Familie image

COLLECTION

Familie

READ MORE

Beeldende kunst image

COLLECTION

Beeldende kunst

READ MORE

Schrijven image

COLLECTION

Schrijven

READ MORE

Activisme image

COLLECTION

Activisme

READ MORE

Natuur image

COLLECTION

Natuur

READ MORE

Seks image

COLLECTION

Seks

READ MORE

Dood image

COLLECTION

Dood

READ MORE

Archief image

COLLECTION

Archief

READ MORE