Terug naar Ighazzazzen

Abdelkader Benali werd geboren in het Riffijnse dorpje Ighazzazzen, aan de Marokkaanse kust, voorheen bekend als Cassassa. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Hij woonde en studeerde in Leiden en verhuisde later naar Amsterdam. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. Hij heeft een brede interesse in de voortbrengselen van kunst en cultuur van de Maghreb en de Arabische wereld. Benali reist regelmatig naar zijn geboortegrond en pluist daar de lokale geschiedenis uit. Zijn laatste reis resulteerde in de publicatie van Reizigers van een nieuwe tijd, dat verscheen als essay van de Maand van de Geschiedenis.

Abdelkader Benali tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling, samen met conservator Martijn Storms,

juli 2020. [Foto Monique Kooijmans]


‘Niet ver van het dorp waar ik vierhonderdzestig jaar later geboren zal worden, maken de Spanjaarden in 1515 de welvarende havenstad met de grond gelijk. Wat er van de stad rest is het witte mausoleum nabij een prominente heuvel, de begraafplaats van de maraboet onder wiens gesternte deze plek in aanzien steeg, een sobere herinnering aan was einmal war. 

Over de naam van deze havenstad is altijd onduidelijkheid geweest. Het wordt geschreven als Cazzaza, Ghassasa en Cassasa. In een historische verhandeling over de strijd tussen moslims en katholieken in deze periode vind ik in een voetnoot een kort verslag van de eeuwenlange verwarring die er heeft bestaan over de precieze locatie en schrijfwijze van deze stad. Die verwarring deel ik en raakt me in mijn gevoel van oorsprong want het dorp waar ik ben geboren heet Ighazzazzen.’

Het zuiden van Spanje en de Noord-Afrikaanse kust

RESOURCE

Het zuiden van Spanje en de Noord-Afrikaanse kust

De zeven provincies van Marokko

RESOURCE

De zeven provincies van Marokko

Het Middellandse Zeegebied

RESOURCE

Het Middellandse Zeegebied